Prăjitură ˮ Cremoasa”

426

Ingrediente pentru blatul de cacao :2 albusuri, 5 linguri făină de migdale, 5 linguri de zahăr, 50 g cacao pudră, 5 linguri de făină, 1 lingurită cafea măcinată, 5 lingurite de lapte.

Ingrediente pentru blatul cu nucă :5 albusuri, 5 linguri de zahăr, 5 linguri făină , 100 g nuci măcinate, o jumătate de pliculet praf de copt, 5 linguri de lapte, o fiolă esentă de vanilie.

Ingrediente pentru cremă  :un plic budincă de vanilie, 4 gălbenuşuri, 150 gr  zahăr, 550 ml lapte, o fiolă esenţă de vanilie, 100 gr unt (sau margarină).

Alte ingrediente necesare :2 foi mari de napolitană, 100ml lichior de cafea pentru insiropat blatul de cacao.

Mod de preparare . Prepararea cremei . Se pun la incălzit, laptele cu esenţa de vanilie si praful de budincă  . Gălbenuşurile se freacă  cu zahărul pană devin cremoase. Se toarnă peste  laptele fierbinte si se mixează . Compozitia de cremă se pune la fiert pe foc mic amestecând continuu , până se îngroaşă, apoi se ia de pe foc . Cand este rece se adaugă untul şi se mixează până se topeşte untul. Se acoperă crema cu o folie alimentară  şi se dă la rece pană se pregătesc blaturile. 


Prepararea blatului de cacao. Intr-un bol se mixează albusurile cu zahărul pană devin o spumă albă si densă ca o bezea. Se adaugă făina de migdale, cacaoa, făina, cafeaua măcinata si laptele. Se mixează circa 2 -3 minute, pană se omogenizează bine toate ingredientele. Se tapetează cu hartie de copt o tavă cu dimensiunea de 24 x35cm, se asează foaia de napolitană in tavă, si peste foaie se toarnă compozitia de cacao. Se dă tava la copt circa 20-25 de minute, in cuptorul incins la 180˚, apoi se scoate si se lasă la răcit. Blatul nu trebuie să fie crescut foarte mult.

Prepararea blatului cu nucă. Intr-un bol se mixează albusurile cu zahărul pană devin o spumă albă si densă ca o bezea. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt, nuca măcinată, esenta de vanilie, laptele. Se mixează circa 2 -3 minute, pană se omogenizează bine toate ingredientele,  apoi compozitia obtinută se toarnă intr-o altă tavă cu dimensiunea de 24x35cm, tapetată cu hartie de copt si  se coace in cuptorul incins la 180˚ circa 25-30 de minute. După ce trece testul scobitorii si este copt, se lasă blatul la răcit.

Asamblarea prăjiturii. Blatul de cacao se insiropează cu lichiorul de cafea. Blaturile nu vor fi perfect drepte, in timpul coacerii se mai deformează. Le puteti indrepta tăind partea deformată cu un cutit. Peste blat se intinde in strat uniform jumătate din crema de vanilie, se pune deasupra blatul de nucă, si se apasă usor cu varful degetelor să se aseze uniform. Peste blatul de nucă se intinde uniform restul cremei de vanilie. Peste ultimul strat de cremă se pune a doua foaie de napolitană. Prăjitura se dă la rece circa 2-3 ore, sau peste noapte, apoi se poate portiona cu un cutit bine ascutit.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!