Pandispan cu afine, usor de preparat si potrivit pentru gustările dulci

12588

Ingrediente pentru blat : 4 ouă, 150 gr zahăr, 250 gr de făină, 100 gr unt topit (82% grăsime), o lingură esenta  de vanilie, un plic de zahăr vanilat, un praf de sare, o jumătate de  pliculet de praf de copt, 250 g afine proaspete sau congelate, coaja de la o lămaie

Mod de preparare.  Se separă ouăle, albușurile de gălbenușuri. Albușurile se pun într-un bol încăpător, care să permită să fie bătute spumă. Se adaugă sarea peste albușuri și se mixează la viteză mare, până se obține o spumă densă si albă. Se adaugă zahărul si se mixează la viteză mare după fiecare tranșă de zahăr adăugat. Se continuă mixarea până când zahărul se dizolvă complet și se obține o bezea fermă și lucioasă. Se adaugă peste bezeaua bine bătută gălbenușurile frecate cu un praf de sare, și se încorporează cu mixerul la viteză mare, mixand circa 4-5 secunde. Se adaugă  esenta de vanilie, 1/2 din făină și 1/2 din untul topit. Se încorporează în baza de ouă bătute cu o spatulă, cu care se ridică permanent compoziția de pe fundul vasului către suprafață pentru a obtine un blat aerat si pufos. După ce prima tranșă de făină și unt topit s-a încorporat, se adaugă restul de făină, coaja de lămaie și untul, apoi se repetă procesul de încoporare, până la obținerea unui aluat de pandișpan omogen și spumos.

Se toarnă tot aluatul de pandișpan în tava cu dimensiunea 20x35cm de tapetată cu hartie de copt, si unsă cu unt, se nivelează pandișpanul în tavă cu o spatulă, se presară peste afinele uniform și se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, circa 20-25 de minute, până când pandispanul este auriu . Se face testul scobitorii și dacă, aceasta iese curată, fără urme lipicioase pandispanul este gata. Se lasă să se răcească bine blatul in tavă si se  presară zahăr pudră deasupra, apoi se poate portiona .

Vă dorim poftă bună si spor la gătit! 

Vezi si reteta noastra video de pandispan cu cirese : * puteti inlocui ciresele cu visine, capsuni, afine, caise, sau cu fructele care va plac mai mult: