Gogosi americane glazurate, pufoase si aromate

2243

Ingrediente pentru aluat: 600 gr de faină, 360 ml de lapte, 75 gr de unt cu 80% grasime, 2 pliculete de drojdie uscată, o lingură de esentă de vanilie, 4 linguri de zahăr, 2 ligurite de sare, 2 ouă 

Ingrediente pentru glazură: 150g ciocolată, 50g  caramele cu lapte, 2 lingurite smantană pentru friscă, 50 g zahar zahăr pudră

Ingrediente pentru topping: alune tocate, fulgi cocos, ornamente colorate pentru prajituri

Mod de preparare: Se incepe prin a prepara o maia. Drojdia se inmoaie cu 5-6 linguri apă căldută si se pune deoparte circa 10 minute. Separat se amestecă untul topit si racit, zaharul si sarea. Peste ele se toarnă laptele caldut. Se amestecă bine pană se topeste zaharul . Se  toarnă peste compozitie drojdia dizolvată, ouăle bătute si esenta de vanilie. Se omogenizează bine totul si apoi se adaugă treptat făina si se amesteca pana se obtine un aluat usor lipicios dar care se desprinde pe marginile vasului. Vasul cu aluat se acoperă cu un prosop curat de bucatarie si se lasă la dospit timp de o oră intr-un loc cald, pană isi dublează volumul. Dupa ce a stat la dospit, aluatul se rastoarnă pe o suprafată presărată cu faină din abundentă, se frămantă putin, incorporand făina , pană ce aluatul poate fi manevrat  cu usurintă. Coca trebuie sa fie elastică si moale in interior.


Se intinde cu ajutorul palmelor, nu cu sucitorul. Grosimea foii de aluat trebuie sa aibă aprox. 1,5 cm grosime. Cu ajutorul unei forme de decupat de prăjituri sau a unui pahar, se decupează gogosile in cercuri caror ale facemm in mijloc o gaura cu ajutorul unui pahar mic. Gogosile se pun intr-o tavă tapetată cu hartie de copt si se lasă deasupra cuptorului timp de 20 min să mai dospească. Pentru a nu se usca se ung la suprafată cu putin ulei . Tava se introduce in cuptor preincalzit la 180 de grade,  timp de 10-15 min. Cand sunt calde incă se dau prin  glazuri (de ciocolata, de serbet, prin seminte sa glazura de zahăr). Gogosile pot fi si prajite in baie de ulei,apoi se scot pe un servetele de bucatarie care sa absoarba surplusul de ulei,si ulterior pot fi glazurate.

Glazura de zahăr se prepară astfel: Peste zahărul pudră se toarnă putină apa fierbinte, cateva picături de esentă de vanilie si cativa fulgi de unt. Totul se omogenizează iar consistenta acestei glazuri trebuie sa fie asemănătoare cu a mierii grose de albine. Apoi se presară bombonele colorate  deasupra. Puteti folosi si ciocolata alba sau neagra, topita la bain marie pentru glazurare.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!