Compotul de gutui, gustos si aromat

2212

Ingrediente :    3 kg gutui, un kg de zahăr, 4 litri de apă, zeama proaspăt stoarsă de la o lămâie, 2 pliculete cu zahăr vanilat,  4 borcane de 800 g

Mod de preparare :   Se spală gutuile bine sub jet de apă pană se curăță tot puful de pe coajă. Se taie gutuile cubulete sau felii, după dorinta fiecăruia. Pe măsură ce le taiati, puneti feliile de gutui într-un bol cu apă, amestecată cu zeama de lămâie, cât să le acopere. În acest fel veti preveni înegrirea feliilor cauzată de oxidare. Se asează cuburile sau fasiile de gutui in borcane. Apa se pune la fiert impreună cu zahărul si cu zahărul vanilat, si se fierbe pană dă in 2-3 clocote   .

Peste cuburile de gutui se toarnă siropul fierbinte, se umplu borcanele până la baza acestora, să nu rămană bule de aer. Se căpăcesc borcanele si se pun intr-o tavă de cuptor cu apă, iar din momentul în care începe să fiarbă apa, se mai lasă încă 15 minute la cuptor. După ce se răcesesc complet borcanele, le puteti pune în cămară, într-un loc răcoros și întunecat. Vă dorim poftă bună si spor la gătit!