Compot de vișine

2397

Ingrediente : 1 kilogram de vișine proaspete, 1 litru de apa, 250 – 300 g zahar (dupa gust), borcane de 400 ml si de 800 ml.

Mod de preparare Se indeparteaza coditele si frunzele visinelor, apoi se spala sub jet de apa rece. Intr-un  borcan de 800 ml vor incapea cam 330 g de visine,in functie si de marimea lor.

 Ca sa reziste peste iarna si sa nu se mucegaiasca este foarte important inainte de a pune compotul in sticle sau borcane sa sterilizati atat sticlele cat si borcanele și capacele. Borcanele spalate si clatite se scurg cateva secunde si se aseaza (cu gura in sus) direct in tava metalica in care urmeaza a fi sterilizate. Capacele se pun si ele in aceeasi tava. Cuptorul trebuie sa fie rece inainte de a steriliza borcanele. Tava cu borcane si capace se introduce in cuptorul rece si apoi se porneste caldura . Nu se baga niciodata borcane  reci in cuptorul incins pentru ca pleznesc. Se porneste cuptorul la 150 C (cu ventilatie). Dupa vreo 15 minute se vede prin geamul cuptorului cum incep sa sfaraie stropii de apa de pe borcane (se evapora). Se opreste cuptorul  si se intredeschide usa acestuia, lasand borcanele si capacele sa se racoreasca incet.

Prepararea siropului. Pentru un kilogram  de vișine avem nevoie de aproximativ 750 ml de sirop. Siropul este compus din apă și zahăr . Zaharul se adauga dupa gust în funcție de cât de acre sunt fructele. Într-o oală metalica se pune un litru  de apă cu 200 g de zahăr. Se fierbe siropul la foc mare si se lasa să clocoteasca circa 3-4 minute, pana se dizolva bine zahărul, apoi se opreste focul si se lasa siropul la racorit.  

Siropul trebuie să fie fierbinte , nu clocotit în momentul în care îl vom  turna peste fructe in borcane.

Se aseaza borcanele pe o tava metalică care să preia ulterior șocul termic si se umpu cu fructe, apoi  cu ajutorul unui polonic se toarna peste ele siropul fierbinte . Se scutura ușor borcanele ca să iasă bulele de aer și se completeaza cu sirop până aproape de buza lor. Se pun imediat capacele cu filet si se strang bine. Se pastreaza cuptoul cald la 115 C, se baga  cu grijă tava cu borcane pe șina de jos a cuptorului si se lasa borcanele aproximativ 20 de minute.  Dupa 20 de minute se opreste cuptorul si se lasa   până s-au răcorit complet (aproximativ 3-4 ore), sau peste noapte. Le puteti depozita in camara si veti avea un delicious compot de visine numai bun de servit sau insiropat prajituri. Va dorim pofta buna si spor la gatit  !