Coliva tradițională

3508

Ingrediente: 500 g grau, 1 varf cutit sare, 1,5 l apa, 250 g zahar, 300 g nuca macinata, coaja rasa de la 1 lamaie, 1 fiola esenta de rom (5ml), 200 g biscuiti populari macinati

Ingrediente pentru ornat: 200 g zahar pudra si 200 g alune si seminte decojite

Mod de preparare: Se spala graul si se pune la fiert impreuna cu 1,5 litri de apa. Apa trebuie sa acopere graul. Se pune oala la fiert pe foc mic, se acopera oala cu un capac si se fierbe pana scade toata apa, se mai amesteca din cand in cand sa nu se lipeasca de fundul oalei. Cand apa da semne ca incepe sa scada se adauga zaharul, sarea, amestecam bine si se mai fierbe coliva inca 10-15 minute pana apa a scazut complet. Se stinge focul si se acopera oala cu un capac si se lasa sa se raceasca pana a doua zi. A doua zi se adauga miezul de nuca macinat, coaja rasa de lamaie, esenta de rom si biscuitii macinati, apoi se amesteca pana se obtine o consistenta perfect omogena. Se pune coliva pe un plarou rotund, se niveleaza pana ii dam o forma perfect rotunda, sau patrata dupa preferinta fiecaruia, apoi se decoreaza cu zahar pudra, alune si seminte decojite.

In comert gasiti si forme pentru decorat coliva pe care le puteti folosi si puteti decora coliva cu cacao, bomboane, miez de nuca, nuca de cocos, dupa preferinta fiecaruia. Daca va ramane coliva o puteti pune in boluri si o puteti orna simplu cu bomboane, copii vor fi incantati sa o guste.

Va dorim pofta buna si spor la gatit!