Chec marmorat ( sau checul zebra )

7936

Ingrediente :   250 gr făină, un pachetel praf de copt, 100 ml ulei, 50 gr cacao, 150gr zahăr, un praf de sare, 4 ouă, coaja rasă de la o lămaie, o fiolă esentă de vanilie sau de rom.

Mod de preparare:  Intr-un bol adanc se mixează albusurile cu sarea si zahărul, pană capătă consistenta tare ca o bezea si se dizolvă tot zahărul. Separat se mixează gălbenusurile, peste care se toarnă treptat uleiul in fir subtire ca la maioneză, să nu se taie. Se mixeaza intr-un singur sens in timp ce adaugam uleiul. Se incorporează treptat in compozitie coaja de lămaie si esenta. Se amestecă compozitia de albusuri cu cea de gălbenusuri si se omogenizeaza bine.

Făina se amestecă cu praful de copt si ce cerne deasupra compozitiei de ouă. Se amestecă bine compozitia pană se obtine un aluat omogen, care se va impărti in 2 părti egale. O parte din aluat se amestecă cu cacaoa si se incorporează perfect să nu rămană cocoloase, cealată se lasă simplă.

Intr-o formă rotundă, sau o tavă normală de copt (30/11.5cm), tapetată cu hartie de copt si unsă cu unt, se toarnă compozitia astfel : peste prima lingura din compozitia simpla se pune  o lingură din compozitia de cacao, apoi iar o lingură din compozitia simpla si iar din cea cu cacao .  Se procedează astfel, alternand cele două culori, pană se termină ambele compozitii.

Checul se dă la copt, in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade si se coace  circa 25-30 de minute pană trece testul scobitorii. Este important, pentru un chec crescut ca in primele 10 minute sa nu deschideti usa cuptorului. După ce este copt, checul se scoate din cuptor, se lasă să se răcească, se pudreaza  si apoi se poate felia. 

Vă dorim poftă bună si spor la gatit!