Baclava turcească cu nucă si fistic, preparata in casă

9880

Ingrediente  :2 pachete foi de plăcinta dulce Bella refrigerate de 350g pachetul(scrie pe ele foi pentru baclava), vin cam 26 de bucăti de foi, 350 g unt, 350 g nuci prăjite si măcinate, 2 linguri de scortisoară, un varf de cutit de nucsoară, coaja de la o lămaie, 150 g fistic măcinat

Ingrediente pentru sirop  :500 ml apă,  200 g zahăr,  200 g miere, o esentă de vanilie,

Alte necesare: o pensula din silicon

Mod de preparare Nucile măcinate se amestecă cu  scortisoara, nucsoara, coaja de lămaie, fisticul măcinat si se omogenizează bine. Untul se topeste pe foc mic. Pentru copt baclavaua puteti folosi si tava de la aragaz. Se unge tava cu putin unt si se incepe asamblarea.

Se ia cu grijă cate o foaie, se pune in tavă si se unge uniform cu ajutorul pensulei cu unt topit, poi se adaugă următoarea foaie, se unge cu unt si tot asa pană se asează primul starat de compus din 10 foi. Peste ele se presară uniform un sfert  din cantitatea de nucă, apoi peste se aseaza alte 6 foi unse fiecare cu unt,  iarăsi se presară compozitie de nucă, si tot asa pană se termină foile si compozitia de nucă.

Ordinea de asamblare ar fi : 10 foi (umplutură de nucă) + 6 foi(umplutură de nucă) + 6 foi(umplutură de nucă) + 4 foi.

Tava cu baclava se dă la frigider pentru circa 20 de minute. Se scoate din frigider si se taie baclavaua in romburi sau pătratele cu ajutorul unui cutit bine ascutit. Se pune tava la copt in cuptor preincălzit la 180˚C si se coace pentru aproximativ 25-30 de minute. Imediat cum s-a copt si rumenit frumos, se scoate tava din cuptor si se toarnă peste ea siropul rece.

Prepararea siropului: Intr-o oală se amestecă apa cu  zahărul, si se lasă să fiarbă cam 10 minute la foc mic pană se topeste tot zahărul. Apoi se opreste focul si se adaugă esenta de vanilie. Se lasă siropul

să se răcoreasca bine, si cand este usor  căldut, se adaugă mierea si se amestecă bine.

Se lasă baclavaua să se răcească complet pentru circa 3-4 , apoi se poate servi.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!