Tortul “Familiei,, cu două blaturi si două tipuri de creme

976

( Ingredientele prezentate sunt pentru  cantitate de 6. 500 kg )

Ingrediente pentru primul blat :   280 gr făină, 4 ouă, 125 ml ulei, 200 gr zahăr, 30 gr cacao, 100 gr finetti ( nutella ), 250 ml  lapte, o linguriţă bicarbonat de sodium, o linguriţă praf de copt, o esenţă de vanilie, 1 praf sare

Ingrediente pentru al doi-lea blat : 6 ouă, un praf de sare, 200 gr făină, 150 gr zahăr, 4 linguri de ulei, un plic praf de copt, o esenţă de vanilie

Ingrediente pentru prima cremă  : 4 gălbenuşuri, 200 gr zahăr pudră, 3 linguri cacao, 300 gr unt moale, 2 linguriţe esenţă de rom

Ingrediente pentru a doua cremă : 1litru lapte, 6 ouă, 130 gr amidon ( sau făină ), 200 gr  zahăr, esenţă de vanilie, 150 gr  ciocolată albă, 150 gr  ciocolată neagră, 100 gr  nuci mărunţite ( sau alune ) opţional .

Ingrediente pentru sirop  :200 gr zahăr, 50 gr miere, 400 ml apă, 30 ml esenţă rom.

Ingrediente pentru decor  :400 ml frişcă lichidă, 1 întăritor frişcă, 30 gr cacao ( opţional ), 2 linguri zahăr pudră.

Mod de preparare :Prepararea primului blat. Intr-un bol se cerne făina împreună cu cacaua , praful de copt şi bicarbonatul de sodiu . Se adaugă zahărul , sarea , esenţa de vanilie , ouăle bătute , finetti , laptele şi uleiul . Se mixează bine până când  se obţinem o compoziţie omogenă , fără cocoloaşe. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă cu diametrul de  de 30×30 cm, apoi se toarnă compozitia.  Se coace blatul circa 30 de minute in cuptorul incins  la 180˚.  După ce este copt se lasă la răcit pe un grătar, apoi se taie în două foi .

Prepararea celui de-al doi-lea blat. Se mixează albuşurile cu un praf de sare şi  cu zahărul adaugat treptat, panv se spumează, apoi se toarrna în fir subţire apa. Galbenuşurile se freacă cu uleiul până devin usor  cremoase, apoi se pun  peste bezeaua de albuşuri . Se  amesteca uşor, cu o linguraă , cu misăvri de sus în jos. In compozitie se adaugă treptat făina cu praful de copt, cacaoa şi se amestecă bine ingredientele. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă cu diametrul de  de 30×40 cm, apoi se toarnă compozitia.  Se coace blatul circa 30 de minute in cuptorul incins  la 180˚.  După ce este copt se lasă la răcit pe un grătar si se taie în două foi .

Prepararea siropului. Intr-o cratiţă se pun l afiert  patru  linguri de apă , zahărul şi se lasă sa fiarbă la foc mic până se topeşte tot zahărul . Se opreste apa sic and s-a mai răcorit adăugă mierea, esenţa de rom ,si se  amestecă bine apoi se lasă să se răcească . 

Prepararea primei creme. Intr-un bol se mixează ouăle cu zahărul pană se spumează, se adaugă in ploaie  făina si se amestecă bine.  Laptele se pune la fiert cu vanilia pană dăin clocot. Dupăprimul clocot se ia de pe foc si se adaugă compozitia de ouă, amestecând în continuu cu telu pentru a nu se face cocoloaşe. Se pune compozitia la fiert si se amestecă până se îngroaşă crema şi începe să se desprindă după oală . Se ia oala de pe foc,  se adăugă ciocolata ruptă bucăţele sis e amestecă pană se topeste, apoi se lasă să se răcească.

Prepararea celei de-a doua creme. Gălbenuşurile cu jumătate din zaharul pudră, se mixează, apoi se pun  la bain-marie si se amestecă continuu cu mixerul până crema se îngroaşă şi îşi dublează volumul. Se ia oala de pe foc, se adaugă praful de cacao şi esenţa de rom . Untul la temperature camerei se  mixează cu restul de zahăr pudră până devine pufos. Se toarnă peste unt crema de gălbenuşuri şi se mixează până se omogenizează bine.

Prepararea decorului. Se mixează frişca , se adaugă  întăritorul , se se amestecă până se intăreste. Se pun separate două linguri de frişcă într-un bol si peste ele se adaugă cacaoa,  se amestecă şi se adaugă treptat restul de frişcă.

Asamblarea tortului . Se taie fiecare blat în două foi egale, se pun pe un platou drept,se insiropează si se monteaza după dorinta fiecăruia.  La final se pune frişca într-un poş cu duză în formă de stea şi se decorează tortul după imaginatia fiecăruia . Se tine tortul la rece circa o oră, apoi se poate portiona.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!