Rețeta simplă de lipii de casă (fără drojdie)

11646

Ingrediente: 170 gr de făină (+ 10 gr pentru presărare), 1 linguriță de sare, 2 linguri de ulei, 200 ml de apă fierbinte

Mod de preparare: Apa fierbinte se amesteca cu sarea. Intr-un bol se adauga făină cernută , uleiul si peste ele se adauga apa fierbinte. Frământați cu mâinile amestecul timp de aproximativ 1 minut pana se obine un aluat omogen si usor elastic. Daca este prea moale mai completati cu putina faina. Densitatea aluatului depinde de calitatea fainii folosite de fiecare. Aluatul obtinut se rotunjeste, se pune intr-o punga si se lasa circa 20 de minute la rece. Dupa 20 de minute transferați aluatul pe suprafața de lucru înfăinată și îl mpărțiți în 8 bucăți egale, de câte 20 gr fiecare. Fiecare bucată de aluat se întinde in foaie de aluat cu rotunda cu diametrul de 15-16 cm si grosimea de 2-3 mm.

Presărați lipiile cu făină, ca acestea să nu se rupă și să nu se lipească. Se pune la incins o tigaie(fara ulei) si se pune lipia in tigaia înfierbântată, se intoarce de pe o parte pe alta până se rumenește pe ambele părți. Veți observa in timpul prajirii cum se umflă și se formează buzunarul din interiorul lipiei. Dacă suprafața lipiilor este deteriorată, rupta sau prea subtire, aerul va ieși prin gaură și ele nu se vor umfla. Pastrati lipiile intr-un vas de sticla sau plastic ermetic inchis, daca nu le serviti imediat. Puneti capacul peste vasul in care le tineti  imediat ce le-ati terminat pe copt pe toate. Astfel le puteti pastra pana a doua zi cand vor fi tot bune si fragede, nu uscate.

Va dorim pofta buna si spor la gatit!