Prăjitură Opera un desert franţuzesc remarcabil

405
FW0906FLB01

Ingrediente pentru blat  :4 ouă, 4 albusuri, 150 gr făina de migdale, 150 gr zahăr pudră, 20 gr zahăr tos, 70 gr făină, albă, un praf sare, 100 g cacao

Ingrediente pentru crema de unt cu cafea  :2 linguri apă fierbinte, 2 linguri cafea instant, 200 gr unt cu 60% grasime, 100 gr zahăr, 60 ml apă, 4 gălbenusuri 

Ingrediente pentru sirop : 150 ml apă fierbinte, 2 linguri cafea instant, 50 gr zahăr,

Ingrediente pentru ganache de ciocolată  :200 gr ciocolată, 180 ml friscă lichidă, o fiolă esentă vanilie

Ingrediente pentru glazura de  ciocolată  :100 gr ciocolată, 50 ml smantană, 20 gr unt

Mod de preparare :Se mixează ouăle cu un praf de sare, se adaugă zahărul pudră si se mixează pană isi dublează volumul. Se adaugă făina de migdale, făina albă, 50 g cacao si se mixează usor. Albusurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul tos si se mixează pană se topeste zahărul. Se incorporează albusurile in crema de ouă, si se amestecă de jos in sus.  Compozitia se imparte in două părti egale si se toarnă in două  tăvi cu dimensiunea de 25×35 cm tapetate cu hartie de copt. Cele două tăvi se dau la copt circa 15-20 de minute in cuptorul incins la 180˚. După ce blaturile sunt coapte se pun la răcorit pe un grătar si după ce sunt complet răcite se taie in sase foi de 25 x 11.5 cm.

Pentru prepararea siropului. Se amestecă toate ingredientele si se pun la fiert, pană cand siropul este omogen, apoi se lasă la răcit.

Prepararea cremei  de unt cu cafea. Se amestecă cafeaua instant cu apa fierbinte, se dizolvă si se lasă să se răcească. Intr-o cratită se punem la fiert la foc mic,  apa si zahărul si se fierbe pană se obtine un sirop legat. Gălbenusurile se mixează cu un praf de sare. După ce siropul este legat se toarnă peste gălbenusuri in fir subtire si se mixează pană cand gălbenusurile se albesc si isi măresc volumul. Se adaugă untul tăiat bucătele, si se mixează bine după fiecare bucată adăugată. Se mixează pană se obtine o cremă omogenă si spumoasă, apoi se adaugă cafeaua, se mai mixează circa 4-5 minute si se dă crema la rece.

Pentru a prepara crema ganache. Se pune frisca pe foc si cand este fierbinte, pană să dea in clocot se adaugă ciocolata rupta bucătele. Se amestecă pană se topeste ciocolata si se adaugă esenta de vanilie, se omogenizează bine,  apoi se dă la rece.

Asamblare prăjiturii

Se vor alterna alterna straturile după cum urmează:

blat de migdale, sirop, crema de ciocolată

blat de migdale, sirop, crema de unt

blat de migdale, sirop, crema de ciocolată

blat de migdale, sirop, crema de unt

blat de migdale, sirop, crema de unt + crema de ciocolată

blat de migdale, sirop

La final peste ultima foaie se punem glazura de ciocolată.

Glazura se prepară simplu prin topirea ingredientelor la bain-marie. Prăjitura se lasă la rece pană a doua zi.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!