Prăjitură „Albinita” reinterpretată

1328

Ingrediente pentru foile cu miere:  500g făină, 150g zahăr, 200 grame de miere de albine, 20g bicarbonat, 100g unt cu 82% grăsime, un ou, o lingurită extract de vanilie, un praf de sare, 4-5 linguri de lapte, atat cat e nevoie pentru a omogeniza aluatul 

Ingrediente pentru cremă: 350 ml lapte, 150g zahăr, un praf de sare, 80g gris, 200g unt cu 80% grăsime, o lingura de extract de vanilie, zahăr pudră vanilat

Modalitate de preparare :Intr-o cratită se pune pe foc  untul taiat cubulete, sarea, zahărul si se amestecă bine compozitia. Se fierbe compozitia pană incepe să dea in clocot si zahărul este dizolvat complet. Se ia de pe foc si se lasă să se răcească. Se adaugă mierea si se mixează circa 2-3 minute.

Intr-un bol se cerne făina amestecată cu bicarbonatul. Se face o adancitură in mijlocul făinii si se adaugă compozitia cu miere, oul bătut ca pentru omletă si extractul de vanilie. Se amestecă bine cu o lingură de lemn pană cand toate ingredientele lichide sunt incorporate in făină, apoi se framanta  cu mana pană se obtine un aluat omogen, care se dezlipeste de pe vas. Aluatul obtinut se imparte in 4 bucăti egale. Pe blatul de lucru tapetat cu putină făină se intind patru foi dreptunghiulare subtiri. Inainte de a coace foile, se perforează cu o furculită pe toata suprafata, pentru a  preveni cresterea neuniformă din timpul coacerii. Se coc pe rand foile, in cuptorul preincins la 180˚, timp de 10 minute fiecare, pană prind o culoare brun-aurie. Foile calde sunt foarte fragile, trebuie lăsate să se răcească bine in tavă sau să fie mutate cu tot cu hartia de copt de la bază. După ce s-au răcit, foile se vor intări foarte mult, vor fi ca niste biscuiti tari.

Prepararea cremei. Se pune la fiert  laptele cu zahărul si sarea. După ce laptele a fiert se adaugă grisul in ploaie, amestecand continuu. Se fierbe circa 4-5 minute amestecand constant, si se lasă să se răcească. După ce crema s-a răcit, se adaugă untul tăiat in cubulete, si extractul de vanilie. Se mixează compozitia la viteză mare pană se formează o cremă fina.

Asamblarea prăjiturii

Se asează prima foaie intr-o tavă si se acoperă cu jumătate din crema, niveland-o foarte bine. Se acoperă crema cu următoarea foaie, se presează usor, cu palmele pe toata suprafata. Se nivelează din nou crema si se acoperă cu a treia foaie, se presează usor si se adaugă restul de cremă. După nivelarea cremei, se acoperă cu ultima foaie. Deasupra prăjiturii se asează o tavă mare in care se pune o greutate  si se lasă pană a doua zi. Nu incercati să tăiati prăjitura in aceeasi zi, foile vor fi casante si tari. După ce se portionează, suprafata prăjiturii se pudrează cu zahăr vanilat.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!