Cum se face Kurtos Kalacs acasă, fără instrumente speciale?

12033

Ingrediente  : 300 ml lapte călduț, 30 g drojdie proaspătă,  100 g unt topit,  60 g zahăr,  2 ouă intregi  si 2 gălbenusuri pentru uns sau 100 gr miere, 750 g făină, o fiolă esentă de vanilie, 100 gr coajă rasă de la o portocală sau lămaie după preferinta fiecăruia, 200 gr nucă măcinată. 

Mod de preparare :Incepeti prin a pregăti maiaua: Se amestecă 100 ml de lapte căldut cu 2 linguri de zahăr, cu drojdia si 4 linguri de făina. Se amestecă compozitia bine si se lasă maiaua să crească circa 10 minute. Intr-un bol se pune făina pentru frămantat, se face o gropită in mijloc si se pune maiaua .

Se frămantă aluatul pană se omogenizează bine ingredientele adăugate si pun ouăle bătute impreună cu gălbenusurile, restul de lapte, restul de zahăr si un varf de lingurită de sare. Se frămantă aluatul pană toate ingredientele sunt perfect incorporate. Ultimul ingredient adăugat este untul topit, coaja de lămaie si esenta de vanilie. Se continuă frămantarea aluatului pană aluatul devine elastic, omogen si se desprinde usor de peretii vasului. Se unge la suprafată cu putin ulei, se acoperă cu un prosop de bucătărie si se  lasă să crească o oră intr-un loc cald. După ce aluatul si-a dublat volumul, se presară făină pe blatul de lucru si se intinde o foaie de circa 1 cm grosime. Din foaia de aluat se taie fasii de circa 3 cm lătime. Pentru a infăsura cozonacul se folosesc cutii de bere goale sau role de carton infăsurate in folie de aluminiu si unse cu margarină să nu se lipească.

 Pe role sau cutie se infăsoară fasiile de aluat, astfel incat să se suprapună usor. Se unge fiecare cozonac cu gălbenus de ou sau miere folosind o pensulă. Se rostogolesc cozonacii in zahăr amestecat cu nucă măcinată. Se asează cozonacii in tava tapetată cu hartie de copt si se dau la cuptorul incins la 180 de grade. După 15 minute de coacere, se intorc pe cealaltă parte, in total se lasă la copt circa 25-30 de minute.

Când colacul este gata, se lovește capătul cutiei de bere de o suprafață dură și aluatul copt ar trebui să alunece ușor, sau il puteti trage usor cu mana răsucind cutia.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!