Cozonac coronită cu nucă si cacao

701

Ingrediente pentru aluat :două gălbenușuri, 150g unt, 250ml lapte, 450g făină, 7g drojdie uscată sau 25g drojdie proaspătă, o fiolă cu esentă de vanilie, două linguri miere de albine , un gălbenuș pentru uns cozonacul. 

Ingrediente pentru umplutură:  300g nucă, 150g stafide, 50 gr cacao, două albusuri, o lingurită extract de vanilie, două linguri lapte (dacă este nevoie).

Mod de preparare :Intr-un bol incăpător se pune făina si se face o gropită in mijloc. Se dizolvă drojdia in 3-4 linguri de lapte căldut impreună cu o lingură de zahăr si se lasă circa 10 minute langă o sursă de căldură. Se toarnă maiaua in gropita făcuta in făină . Se amestecă laptele călduț cu gălbenușurile, se adaugă puțină esentă de vanilie, două linguri de miere de albine. Se frămantă bine se adaugă untul  si coaja de lămaie. Dacă este nevoie, mai puteti adăuga putin lapte sau smantană. Rezultatul obtinut trebuie sa fie un aluat elastic, care se desprinde usor de pe maini si de pe marginile castronului. Bolul se acoperă cuun prosop de bucătărie si se lasă la crescut pană isi dublează volumul, circa 30-40 minute, langă o sursă de caldură.

Prepararea umpluturii: Se macină nuca cu stafidele in  robotul de bucătărie. Se pune nuca intr-un bol si se amestecă cu esenta de vanilie, cacaoa si albusurile bătute spumă, si se amestecă pană cand se formează o pastă. Dacă mai este nevoie puteti să adăugati si 1-2 linguri de lapte.

Asamblarea cozonacului. Aluatul se intinde cu sucitorul pe blatul de lucru tapetat cu făină,  sub formă de dreptunghi, se pune deasupra amestecul de nuca si stafide, apoi se rulează pe lung si se răsuceste in formă de cerc. Se lipesc bine capatele si se asează intr-o tavă tapetată cu hartie de copt.

Se crestează usor la suprafată  din 3 in 3cm, se unge cu gălbenus bătut si se dă la cuptor. Se coace circa 35- 40 min in cuptorul preincălzit la 180C. Cand este gata se unge cu putină miere si se pudrează cu zahăr pudră. Vă dorim poftă bună si spor la gătit!

Va invitam sa urmariti reteta video de cozonac fara framantare :