Mancare de vinete cu rosii si usturoi

11395

Ingrediente : 2 vinete mari, 2 cepe, 2 ardei grasi (unul rosu altul verde), 300 g rosii coapte, 2 morcovi, 3 catei de usturoi, zeama de la ½ de lămâie, 130 ml ulei , sare și piper după gust, 1 legatura de pătrunjel verde(optional)

Mod de preparare

Vinetele se curata de coaja si se pun intr-un bol cu apa rece in care dizolvam 1 lingură cu vârf de sare și zeama de lămâie. Vinetele trebuie sa fie cufundate in apa, sarea va extrage sucul amărui din ele iar lămâia are rolul de a le împiedica să oxideze. Se lasa in apa circa jumătate de oră. După  o jumatate de ora se scot,se usuca cu un servetel de hartie si se toaca cubulete. Ceapa se curata de coaja si se taie solzisori. Ardeiul se spala ,se curata de samburi si se toaca in cubulete mai mari. Morcovii se curata de coaja,se spala si se toaca marunt sau rondele dupa preferinta fiecaruia.Într-o tigaie largă și adâncă(puteti folosi un wok), se pune uleiul și se pune tigaia la incins  pe foc mediu. Se adaugă ceapa tocată, ardeiul gras cubulețe, morcovul, se presara putina sare si se călesc legumele, circa 10 minute, timp in care se amesteca usor cu o lingura de lemn  in tigaie.

Dupa 10 minute se adauga vinetele tocate marunt, si se mai lasa la calit circa 5 minute.

După ce legumele din tigaie s-au înmuiat bine, se adaugă roșiile tocate marunt.

Se lasa tigaia pe foc pana ce dă în câteva clocote si se formeza sosul. Se amestecă ușor cu o lingura din lemn, apoi se adauga usturoiul zdrobit și 60 ml de  apă fierbinte. Se lasa mancarea clocotească la foc mic timp de 5 minute, apoi se opreste focul se adauga sare si piper dupa gust, si patrunjelul tocat marunt daca folositi. Mancarea de vinete se servește caldă sau rece.

Va dorim pofta buna si spor la gatit!