Tort sah mat, foarte aspectuos si gustos, va fi remarcat la orice petrecere

4421

Ingrediente pentru blat : 6 ouă, 3 linguri zahăr, 10 linguri  făină, 10 linguri de lapte, două lingurite de cacao neagra, 100 ml ulei, un plic praf de copt, un praf de sare

Ingrediente pentru blatul galben si blatul de cafea :5 ouă, 150 gr zahăr, 200 gr de făină, 100 gr unt topit (82% grăsime), o lingură esenta  de vanilie,un plic de zahăr vanilat, un praf de sare, o jumătate de  pliculet de praf de copt, , coaja de la o lămaie, 3pliculete de nesscafe   

Alte ingrediente :un borcan gem de capsuni sau cirese, 350 g ciocolata de menaj, 250 ml sirop pentru insiropat (poate fi compot sau orice tip de sirop preparat in casa), un plic budinca de cacao

Mod de preparare

Prepararea blatului de cacao. Se separă gălbenuşurile de albuşuri . Gălbenuşurile se mixează cu zahărul , peste ele se adaugăm uleiul în fir subţire şi se continuă mixarea . Se amestecă intr-un bol făina cu cacaoa şi praful de copt . 
Albuşurile se mixează spumă cu un praf de sare şi se încorporează în compoziţia de gălbenuşuri . Se amestecă uşor , cu mişcări de jos în sus, se adauga laptele si se omogenizeaza bine . Se toarnă compoziţia într-o tavă cu dimensiunea de 25×35 cm, tapetată cu hârtie de copt . Se dă tava la copt in cuptorul încălzit la 180˚ si se coace pentru circa 25-30 de minute. După ce blatul este copt se lasă la răcit pe un grătar . Cand blatul este rece se taie pe lungime in doua  foi egale.

Prepararea blatului galben. Se separă ouăle, albușurile de gălbenușuri. Albușurile se pun într-un bol încăpător, care să permită să fie bătute spumă. Se adaugă sarea peste albușuri și se mixează la viteză mare, până se obține o spumă densă si albă. Se adaugă zahărul si se mixează la viteză mare după fiecare tranșă de zahăr adăugat. Se continuă mixarea până când zahărul se dizolvă complet și se obține o bezea fermă și lucioasă. Se adaugă peste bezeaua bine bătută gălbenușurile frecate cu un praf de sare, și se încorporează cu mixerul la viteză mare, mixand circa 4-5 secunde. Se adaugă  esenta de vanilie, 1/2 din făină și 1/2 din untul topit.

Se încorporează în baza de ouă bătute cu o spatulă, cu care se ridică permanent compoziția de pe fundul vasului către suprafață. După ce prima tranșă de făină și unt topit s-a încorporat, se adaugă restul de făină, coaja de lămaie și untul, apoi se repetă procesul de încoporare, până la obținerea unui aluat de pandișpan omogen și spumos. Aluatul se imparte in doua partil egale. Una se va lasa simpla iar in cealata s eva turna praful de nesscafe. Se toarnă pe rand aluaturle  de pandișpan într-o tava cu dimensiunea 20x35cm de tapetată cu hartie de copt, si unsă cu unt, se nivelează pandișpanul în tavă cu o spatulă, se presară peste afinele uniform și se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, circa 20-25 de minute, până când pandispanul este auriu .După ce ambele blaturi vor fi coapte se lasă la răcit. După ce s-au răcit se taie fiecare blat  pe lungime in 8 fasii relative egale. Fasiile vor fi lipite intre ele cu gemul de căpsuni.

Asamblarea tortului

Pe o tavă se asează primul balt de cacao si se insiropează. Peste el se intinde o parte din  crema de budincă  ( preparată conform instructiunilor de pe ambalaj). Peste crema de budincă se pun in ordine,  o fasie de blat galben, una de blat de cafea si tot asa pană se acoperă foaia de blat. Fasiile vor fi unse cu gem pe latura interioară pentru a putea fi lipite perfect. Primele fasii lipite se  insiropează, apoi se intinde uniform un strat de gem si apoi se incepe lipirea restului de fasii, de data asta se incepe invers, fasie de cafea, fasie galbenă si tot asa. Ca si la prima operatiune fasiile de blat vor fi insiropate si  lipite cu gem. Se continuă procedeul pana se termină ingredientele. Trebuie să obtinem o tablă de sah. Peste ultima portiune de fasii se intinde restul cremei de budincă , apoi se pune a doua foaie din blatul de cacao, pe care o vom insiropa cu siropul rămas. Peste blat se toarnă ciocolata topită la bain marie, lasată la răcorit , se nivelează bine si se lasă să se intărească. Se dă la rece pană la servire.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!